top of page

Online meeting of webinar geven? Vijf tips voor een professioneel resultaat

Bijgewerkt op: 16 mei 2020

Gratis online cursussen geven, via een webinar tips en tricks delen, cliënten coachen in een online meeting,... Veel ondernemers en organisaties zoeken manieren om in Coronatijden hun activiteiten online verder te zetten. Maar hoe zorg je ervoor dat je online meeting of webinar er professioneler uitziet dan het gemiddelde Skype-gesprek met je vrienden? Het antwoord is verrassend eenvoudig.Om een degelijk webinar te geven, hoeft je thuiswerkplek er niet uit te zien als een foto uit een tijdschrift voor binnenhuisarchitectuur. In het filmpje 5 webinar tips voor thuiswerkers toon ik je hoe jouw online event er binnen vijf minuten piekfijn uitziet.Kort samengevat:


1. Bekijk jezelf door de ogen van je publiek


Doe een testsessie met het programma waarmee je je webinar gaat geven en bekijk het beeld dat je webcam daar genereert.


2. Vermijd het 'zwevende-hoofd-fenomeen'


Als het hoofd van Haast Onthoofde Henk in de Harry Potter films uit een bord pasteitjes opduikt, is dat hilarisch. Tijdens een online meeting zien we liever een mens van vlees en bloed, mét borstkas. Kantel je scherm zo dat een deel van je romp mee in beeld komt. Vaak zit de belichting dan gelijk ook beter. Twee vliegen in een klap dus.


3. Zorg voor licht op je gezicht


Zorg voor zoveel mogelijk natuurlijk daglicht. Als dat licht van (schuin) achter je komt, gaat je gezicht er donker uitzien. In dat geval kan je een lampje voor je zetten; niet te fel en zo recht mogelijk voor je zodat je geen schaduwen in je gezicht krijgt.


4. Toon een opgeruimde en gezellige achtergrond


Rommel op de achtergrond is natuurlijk niet aangenaam om naar te kijken. Een kale, witte muur is dat ook niet. Ga zitten voor een muur - eventueel één met een kleurtje - waar je enkele decoratieve elementen aan toevoegt: een schilderij, een plantje, een bijzettafel of zeteltje. De deur laat je liever buiten beeld. Dat geeft een meer besloten indruk en eventuele onverwachte binnenvallers blijven dan ook buiten beeld.


5. Dress to impress


Kies een gepaste outfit in een kleur die contrasteert met je achtergrond. Business casual is meestal de aangewezen dress code. Kies voor effen kleuren en niet voor drukke prints. Streepjes bijvoorbeeld lijken vaak te trillen op het scherm. Leg je haar in de plooi en werk eventueel rode vlekken in je gezicht weg met fond-de-teint of concealer. (Jawel heren, die producten bestaan ook voor mannen...)Spreken voor een webcam voelt in eerste instantie heel onwennig, maar dankzij deze tips begin je je online meeting of webinar met een indruk van deskundigheid en professionaliteit. Die eerste indruk is moeilijk stuk te maken. Focus dus met een gerust hart op de inhoud van je verhaal. Veel succes!0 opmerkingen

Comments


bottom of page